Vatandaş borcunu ödemekte gittikçe zorlanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre bankaların takipteki alacakları 2023 yılı başında 161.6 milyar iken 8 Aralık haftası itibarıyla yüzde 8.8 artarak 175.9 milyar liraya çıkt
Yeni ekonomi yönetiminin haziran ayında başlayan faiz artırım sürecinde yüzde 40’a getirilen politika faizi ile son 20 yılın zirvesine oturan kredi ve kredi kartı faizleri dahi borçlanmayı durduramadı. Vatandaş bir yandan geçinmek için yüksek faizler göze alırken, diğer yandan ödenemediği için takibe alınan borçlardaki artış da hızlanıyor.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 1.8 milyon kişi artarak 39.3 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 63.7 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Açıklanan en güncel verilere göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise Ocak-Ekim 2023 döneminde 1 milyon 100 bin kişi oldu. Böylece bireysel kredi ve kredi kartında ekim sonu itibariyle borcunu ödemeyen ve hala devam eden kişi sayısı 3 milyon 836 bin 53 kişi oldu. Bununla birlikte varlık yönetim şirketlerine satılan bireysel kredi ve kredi kartında 2 milyon 100 bin kişinin borcu devam ediyor.
Merkez Bankası’nın hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin (VYŞ) kontrolünde ise 41 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Bu arada vatandaşların TOKİ’ye de 59 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor. Yıl başından bu yana tüketici kredileri yüzde 67 oranında artarak 2 trilyon 556 milyar liraya, bireysel kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 140 oranında artarak 1 trilyon 73 milyar liraya yükseldi.