Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir düzenlediği toplantıda çoklu baro sistemiyle ilgili; “Biz diz çökersek adına mücadele ettiğimiz 140 bin meslektaşımız ve 80 milyon vatandaşımız diz çökecekti “ dedi.
Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir meslektaşlarıyla düzenlediği toplantıda çoklu baro sistemiyle ilgili;“Türkiye’nin dört bir tarafından 19 Haziran’da yola çıktık. Biz diz çökersek adına mücadele ettiğimiz 140 bin meslektaşımız ve 80 milyon vatandaşımız diz çökecekti. Tarihi bir fırsat kaçırıldı. Biz Ankara kapısında çiçeklerle karşılansaydık bizi karşılayanlar tarihe altın harflerle yazılırdı. Savunmanın bağımsızlığı adına vereceğimiz mücadeleden tekrar söylüyoruz vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
GEÇMİŞ DÖNEM BARO BAŞKANLARI'NDAN DESTEK
Haftalardır süren Avukatlık Yasası değişikliğine karşı bilgilendirme toplantısı düzenleyen Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir İzmit Yunus Emre Kültür Merkezi’nde meslektaşlarıyla bir araya geldi. Toplantıya cübbeleriyle katılan avukatları, geçmiş dönem Baro Başkanlarından Fahri Örengül, Mehmet Tamer Solakoğlu ve Av. Sertif Gökçe de yalnız bırakmadı.
CANDEMİR: TARİHİ BİR FIRSAT KAÇIRILDI
Toplantıda konuşan Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir; “Baroların siyaset yaptığı vurgulandı. 1 Haziran Bildirgesi’nde demokratik hak kullanımı yoluna gittik. Amacımız hukuk kuralları çerçevesinde demokratik hak kullanımıydı. Türkiye’nin dört bir tarafından 19 Haziran’da yola çıktık. Biz diz çökersek adına mücadele ettiğimiz 140 bin meslektaşımız ve 80 milyon vatandaşımız diz çökecekti. Tarihi bir fırsat kaçırıldı. Biz Ankara kapısında çiçeklerle karşılansaydık bizi karşılayanlar tarihe altın harflerle yazılırdı.” ifadelerini kullandı.
“BİR KERE DAHA SÖYLÜYORUZ SUSMUYORUZ VAGEÇMEYECEĞİZ”
Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı bize sırtını döndü. Biz TBMM’ye eylem yapmaya değil Adalet Komisyonuna katılmak için gittik. Biz Adalet Komisyonu’ndan davet almadık. 6 Temmuz günü meslektaşlarımıza bu teklifi reddedin dedik. Maalesef bu teklif komisyondan geçti. Türkiye Barolar Birliği başkanıyla mücadele etmek zorunda kaldık. Bu yasa teklifi yarın görüşülecek. Savunmanın bağımsızlığı adına vereceğimiz mücadele sürecek. Saraylar, saltanatlar bir gün çöker bugünlerden geriye bir yarınlara gidenler kalır, bir de yarınlar için verilen mücadeleler kalır. Bitmedi bu kavga daha sürecek. Barolarımızın parçalanmasına karşı çıkıyoruz. Bir kere daha söylüyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz, hala geç değil siz bu yasa teklifinden vazgeçin” diyerek kanunun doğurabileceği tehlikelere karşı kararlılıklarını sürdüreceklerini vurguladı.
ARIKAN:İKTİDARLAR DEĞİŞİR HUKUK KALICIDIR
Candemir’in ardından konuşan geçmiş dönem Baro Başkanları’ndan Mehmet Cumhur Arıkan “Bir kurum var, Barolar Birliği. Ben barolar birliğini değil baroların birliğini gördüm. Kocaeli Barosunda 60 değil 6 meslektaşım bana sırtını dönse değil istifa intihar ederim. Bu mücadelenin sonuna kadar yanındayım. Birçok meslektaşımız buraya gelemedi. Savunma mesleğimiz devam ediyor. Avukatlık mesleği geniş anlamda siyaseti gerektirir. Biz hak mücadelesinde diğer kurum ve kuruluşların önündeyiz. İktidarlar değişir ama kalan her zaman hukuktur. Kanun çıkarsa bizim B Planlarımız olacak. Kanun için lazım olan sayıya Kocaeli Barosu gelmemiş olabilir ama gelecek. Kanun çıksa da çıkmasa da biz mücadelemizi sürdürürüz” dedi.
“ALTERNATİF BARO KURMAYA KİM KALKIŞIYORSA TEPKİ GÖSTERMELİYİZ”
Arıkan’ın ardından konuşan geçmiş dönem Baro Başkanları’ndan Fahri Örengül ise; “Sürekli barolar siyaset yapıyor diyorlar. Bu teklifi yapan siyasi partiye destek verenler siyaset yapmıyor ama karşı çıkanlar siyaset yapıyor. Bu çalışmayı yapan bir siyaset partisinin peşine düşüyorsa onu rencide etmek hepimizin görevi. Birebir tepkimizi göstermek zorundayız. Bugünden itibaren avukatlarımızın birinci görevi avukatlık yasası olmalı. Alternatif baro oluşturmaya kim kalkışıyorsa kulağını çekmeliyiz” ifadelerini kullandı.
“VAZGEÇMEYECEĞİZ ÇÜNKÜ BU UCUBE BİR YASADIR”
TBMM’de görüşülen avukatlık yasa tasarısı için Ankara’ya giderek tepki gösteren geçmiş dönem Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe ise, “2010 Anayasasının birinci amacı baroları ele geçirmekti. Baroları ele geçirme projesi o dönemden beri devam ediyor. Bu dönem pandemi fırsatı ile yasa tasarısı komisyondan geçti. Baro Başkanlarımızı tebrik ediyorum. Bazı eksiklikler oldu. Avukatlar birliği yeterince oluşturulamadı. Bunun en önemli nedenlerinden biri pandemi ve barolar birliği başkanın tutumu. Başkanların bireysel çabası çok önemliydi. Vazgeçmeyeceğiz devam ediyoruz. Biz de duruşmalara bir gün girmeyebiliriz. Adliyelerde belli saatlerde mesleğimize saygı duruşunda bulunabiliriz. Elimizde olan imkanları kullanmalıyız. Bu ucube bir yasadır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yasa yoktur. Avukat vekillerinden birçoğu da inanmayarak bu yasaya evet diyor” ifadelerini kullandı.