Güncel

İzmit Belediyesi Çukurbağ Kazısının başlatılması için oluşturulan protokolü Bakanlığa gönderdi

İzmit’in tarihi değerini ortaya çıkarmak için göreve geldiği ilk günden beri çalışmalarını sürdüren Başkan Hürriyet, İzmit Arkeopark’ı için üzerinde titizlikle çalışılan protokolü Bakanlığa gönderdi. Top şimdi Bakanlık’ta

11 Şubat 2021 Saat: 13:40
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 271 kez okunmuştur

İzmit Belediyesi Çukurbağ Kazısının başlatılması için oluşturulan protokolü Bakanlığa gönderdi
İzmit Belediyesi Çukurbağ Kazısının başlatılması için oluşturulan protokolü Bakanlığa gönderdi

İzmit’in 3000 yıllık tarihini gün yüzüne çıkarmak, kenti ismine yakışır büyük tarihiyle buluşturmak isteyen İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit’i ikinci Efes yapmak için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle İzmit Arkeopark’ı oluşturmak için Turizm ve Kültür Bakanlığı’yla sık sık temasta olan, Bakanlık’la görüşmelerini sürdüren Başkan Hürriyet, bu kapsamda İzmit Belediyesi tarafından oluşturulan Çukurbağ Nikomedia Alanı Kurtarma Kazısı Çalışmalarına Destek Verilmesine İlişkin Ortak Hizmet Protokolü’nü Turizm ve Kültür Bakanlığı’na gönderdi.

 

SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR DEMİŞTİ, PROTOKOLÜ BAKANLIĞA GÖNDERDİ

Göreve geldiği ilk günden beri İzmit’i turizmin cazibe merkezi haline getirmek için çalışan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Roma İmparatorluğu’na başkentlik yapmış ve 3000 yıllık geçmişi bulunan Nicomedia’yı gün yüzüne çıkarmak için geçtiğimiz aylarda harekete geçmişti. Başkan Hürriyet; Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Dilek Karakuzu ile yaptığı toplantının ardından kamuoyunu bilgilendirmiş ve İzmit’in uluslararası platformlarda tanınırlığının arttırılması için bulunduğu girişimleri anlatmıştı. İzmit Çukurbağ’daki kazılarda mermerlerin renklerini çok iyi koruması ve eşi benzeri olmayan heykellerin ortaya çıkması Avrupa’da büyük yankı uyandırdığını dile getiren Başkan Hürriyet, “İzmit’in geçmiş tarihine yurt dışından büyük bir ilgi var. Ancak bunu göstermek, ortaya çıkarmak ve sergilemek gerekiyor” diyerek konuya verdiği öneme dikkat çekmişti.

 

BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE OLUŞTURULDU

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, gerçekleştirdiği basın toplantısında Çukurbağ Arkeolojik Alanı’nı yeniden düzenleyerek Arkeopark olarak turizme açılması için Kocaeli Müze Müdürlüğü, Oxford Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Tuna Şare Aytürk ve ekibiyle iş birliği içerisinde olduğu söylemiş, bu maksatla Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile de sürekli olarak iletişim halinde olduklarını aktarmıştı. O toplantıda İzmit’in tarihi ve kültürel olarak canlandırılması konusundaki tüm söylemlerinin arkasında duran ve adımlarını Kocaeli Müze Müdürlüğü’yle ortak olarak atan Başkan Hürriyet, bu konuda büyük bir titizlikle oluşturulan protokolü Turizm ve Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne gönderdi.

 

BELEDİYENİN ÖZ KAYNAKLARIYLA KORUMA ALTINA ALDIK

İzmit Arkeopark’ı için Bakanlık’la görüşmelerin hızlandırıldığını dile getiren İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplam Hürriyet, “2019 yılı Aralık ayı itibariyle Kocaeli Müze Müdürlüğü ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde Antik Nikomedia Alanı eserlerinin yoğun olduğu Çukurbağ Mahallesi’nde kurtarma kazılarının yapılabilmesi için İzmit Belediyesi olarak sponsorluk desteği vermek, alanın Arkeopark projesiyle koruma altına alınmasını, ziyarete açılmasını ve kentin uluslararası platformlarda tanınırlığının arttırılması için bulunduğumuz girişimleri sürdürüyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz sene de Kültür ve Turizm Bakanlığına ait Çukurbağ Mahallesi 3 parselin etrafı İzmit Belediyesinin öz kaynakları ile kapatıldı, 2009 yılında kurtarma kazısı yapılan ve içerisinde çokça kültür varlığı bulunan alan içine dahil edildi ve koruma altına alındı” dedi.

 

HOŞGÖRÜNÜN BAŞKENTİNE YAKIŞANI YAPIYORUZ

Binlerce yıllık tarihi olan, imparatorluklara başkentlik yapan, ünü tüm Avrupa tarafından kabul edilen İzmit isminin bundan sonra da layıkıyla yerini alabilmesini istediğini sözlerine ekleyen Başkan Hürriyet, “3000 yıllık tarihi olan hoşgörünün başkenti İzmit’i bir yaşam merkezine dönüşmesi için çalışıyoruz. Tabii ki bahsettiğim çalışma çok uzun soluklu ve istikrar isteyen bir süreç ama bir yerinden tutulması gereken bir çalışma. Bu konunun başlangıcını yapmak bile bizim için çok önemli. İzmit'in ikinci bir Efes olmaması için hiçbir neden yok. Bizim bu konudaki çalışmalarımız devam edecek. Şimdi oluşturduğumuz protokolle ilgili olarak Bakanlık’tan gelecek cevabı bekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Fısıltı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1
Yukarı ↑