İzmit Belediyesinin sıcak havaların etkisiyle kötü kokuya neden olan çöpler için temizlik araçlarına yerleştirdiği koku nötralizasyon sistemiyle çöp kokusu tarihe karışıyor
İzmit Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, İzmit halkına daha iyi hizmet verebilmek adına çöp kamyonlarına kötü kokuları önlemek ve çevreye güzel koku yaymak amacıyla koku nötralizasyon sistemi kurdu. Bir aylık deneme süreci sonrası tüm araçlarında sistemi aktif hale getiren Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri koku nötralizasyonu sayesinde, İzmit’in mahalle aralarında, cadde ve sokaklarında dolaşan çöp kamyonlarından çiçek kokusu yayılmasını sağlıyor.
ÇEVREYE DUYARLI SİSTEM
İzmit Belediyesinin temizlik araçlarında aktif hale getirdiği sistem, içeriği bitkisel ve sentetik yağlardan oluşan karışımı, hava ile kuru buhar şekline dönüştürüyor. Çöpün ve mikropların üzerini sarıp koku moleküllerini yok ederek dışarıya güzel ve taze bir koku veren koku nötralizasyon sistemi; insana, hayvana ve doğaya zarar vermeyen çevreye duyarlı bitkisel yağlardan oluşuyor. İzmit Belediyesinin çevreye, vatandaşlara ve emekçilerine verdiği önem örnek olacak.
“KOKUNUN ÖNÜNE GEÇİYORUZ”
Konuyla ilgili detaylı açıklama yapan İzmit Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Cemal Derya, “Yaz aylarında özellikle sebze ve meyve atıklarının sıcak dolayısıyla çabuk çürümeleriyle salgıladığı koku kirliliği de bizim mücadelelerimizden biri. Sayın Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’in talimatlarıyla bu konuda özellikle bir çalışma yaptık. Bu cihaz çöp araçlarına monte edildikten sonra kötü kokuya neden olan bakterileri absorbe değil, nötralize ediyor. Yani kokuya neden olan bakterilerin moleküllerini dağıtarak kötü kokuların önüne geçiyoruz” dedi.
“KOKU DA KİRLİLİKTİR”
Çevre kirliliğinin sadece görüntü ve atıkla ilgili olmadığını, kokunun da önemli bir kirlilik olduğunu belirten Cemal Derya, “Bu araçlar, çarşı içinde, yoğun yerlerde, mahalle aralarında, insanların çok yakınında çalışan araçlar. Çöp konteynerlerinde, ilaçlama ve yıkama sistemiyle yapmış olduğumuz kokuyla mücadele tarzımızı, çöp araçlarına da getirdik. Bu sistem; araçtan aldığı hava gücüyle içindeki bitkisel, aromatik ve sentetik yağları aktif hale getiriyor. Kompresörden aldığı havayı kuru buhar dediğimiz gaza çevirmek suretiyle, aracın içinde günlük çalışma saati içinde vererek; koku moleküllerini nötralize ediyor” ifadelerini kullandı.
EKONOMİK SİSTEM
Çöp nedeniyle yayılan kötü kokunun önüne geçmek ve vatandaşların daha rahat etmesini sağlamak adına kurulan sistemin aynı zamanda ekonomik de olduğunu belirten Derya, “Sistem çok az bir sarfiyatla çalışıyor. Saatte 6 milim, günlük 30 milim, ayda da 900 milim veya 1 litre gibi çok cüzi miktarlarla içindeki aromatik, bitkisel ve sentetik yağların gaza çevrilmesi suretiyle kokunun yayılmasını engelliyor” diyerek bu konuda yapılacak çalışmaların ileride vatandaşların da takdirini kazanacağını düşündüğünü belirtti.