Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ikinci çeyrek büyüme oranı ve dış ticaret verisi ile ilgili açıklamalarda bulundu...
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılının ikinci çeyrek büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2.5 büyüdü. İkinci çeyrekte sıkılaşmanın etkisiyle büyüme ivmesinin yavaşladığını görüyoruz. Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, birçok sektörde ivme kaybı olduğunu, sanayi sektöründe ise daralma olduğunu görüyoruz. Tarımda yüzde 3.7, hizmetler sektöründe yüzde 2.9 ve inşaatta deprem bölgesi inşasının da etkisiyle yüzde 6.5’luk artışlar olurken, sanayide yüzde 1.8, imalat sanayi yüzde 2.9’luk daralmalar karşımıza çıkıyor. Büyümenin sürdürülebilirliği için üretim ve sanayiye yönelik kalemlerin katkılarında artışlar bekliyoruz ” dedi.
İHRACATIN KATKISI
Büyümeye net dış talebin 1.3 puanlık pozitif katkısı olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Üçüncü çeyrekte en yüksek temmuz ve ağustos ayları ihracatı gerçekleştirildi. Buradan, önümüzdeki dönem için arzumuz ihracatın büyümeye katkısının artması yönünde” şeklinde konuştu.
ALT KALEMLER
“Hane halkı tüketimi yüzde 1.6, devletin tüketim harcamaları yüzde 0.7 artmış” diyen Zeytinoğlu, “Yatırımların katkısının ise yüzde 0.5 ile sınırlı kaldığını görüyoruz. Yatırımların alt kalemlerine baktığımızda inşaat yatırımlarında yüzde 8’lik artış olurken, makine ve teçhizat yatırımlarında yüzde 5.6’lık gerileme var. Geleceğe yönelik üretim artışları açısından bu kalemde artış olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
DIŞ TİCARET VERİLERİ
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.4 artışla 22 milyar 63 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın ağustos ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Hedeflerimiz açısından, başta en büyük ticaret partnerimiz Avrupa olmak üzere hedef pazarlarımızdaki talep artışlarıyla aylık bazda 25-26 milyar dolar seviyelerini görmeyi temenni ediyoruz” dedi. Zeytinoğlu, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden Almanya ile yüzde 6 gerileme olurken, ABD ile yüzde 1.3, İngiltere ile yüzde 10.3, Irak ile yüzde 3.2 ve BAE ile yüzde 65.3’lük artışlar olduğunu söyledi.
ALT KALEMLER
Zeytinoğlu ithalata ilişkin değerlendirmesinde, “Ağustos ayında ithalat 26 milyar 991 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.8’lik gerileme var. Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) mallarında yüzde 10.7, hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 13.1 gerileme olurken tüketim malları ithalatında yüzde 1.1’lik artış olduğunu
görüyoruz. Üretim ve yatırıma yönelik kalemlerde artış olmasını beklerken, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.