Güncel

Öğretmenler iş bırakıyor!

Eğitim sendikaları Öğretmen Meslek Kanunu’na tepki çekmek adına bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.

27 Ekim 2022 Saat: 13:09
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 306 kez okunmuştur

Öğretmenler iş bırakıyor!
Öğretmenler iş bırakıyor!

Kocaeli’deki eğitim sendikaları, 2 Kasım’da ülke genelinde düzenlenecek olan iş bırakma eylemi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmak üzere ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Düzenlenen açıklamaya; Eğitim İş Şube Başkanı Sabri Mutlu, Eğitim-Sen Şube Başkanı Suphi Yıldırım, Eşit Haklar Sendikası Genel Başkanı Ahmet Yıldız ve Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilcisi Süleyman Pekin destek verdi. Kocaeli’de eylem, 2 Kasım Çarşamba günü saat 10:30’da İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ‘Bu iş yerinde grev var’ pankartının asılması ile başlayacak. Saat 11:00’de İzmit Kent Meydanı’na geçecek eğitim emekçileri, burada geniş katılımlı bir basın açıklaması düzenleyerek taleplerini dile getirecek. Yapılan ortak açıklamada ise, sendika ayırt etmeksizin tüm eğitim emekçilerine iş bırakma çağırısında bulunularak, eğitim emekçilerinin demokratik haklarını kullanmaları vurgulandı.

“MESLEĞİMİZE HAKARET NİTELİĞİNDE”

Eğitim İş Kocaeli 1 No’lu Şebe Başkanı Sabri Mutlu tarafından okunan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Eğitim çalışanlarından ve kamuoyundan gelen tüm haklı tepkilere rağmen, mesleğimize hakaret niteliğindeki Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan geri adım atılmaması üzerine 13 eğitim sendikası harekete geçmiştir. Bu sendikalarımızın 14 Ekim’de yaptığı toplantıda ÖMK’nın geri çekilmemiş ve eğitimin bazı kronikleşen sorunlarına hâlâ çözüm getirilmemiş olmasına karşı sessiz kalınamayacağı konusunda ortaklaşılmıştır. Buradan hareketle; biz aşağıda ismi yer alan eğitim sendikalarının üye ve yöneticileri olarak; mesleki haklarımıza ve itibarımıza büyük bir tehdit unsuru olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı harekete geçiyoruz.

“GERİ ÇEKİLMELİ”

Hepinizin bildiği gibi teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda zaten ücretli, sözleşmeli, kadrolu olarak ayrıştırılmış olan bizi yeni sıfatlarla bir kez daha ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim çalışanları açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir. Bizler birer öğretmen sorumluluğuyla, sadece bu kanuna karşı değil, eğitimin ve eğitim çalışanının kronikleşen sorunlarına karşı sesimizi yükseltiyor, irade gösteriyoruz. Taleplerimiz çok açıktır. Atılması gereken en acil adım, 19 Kasım’da yapılacak olan kariyer sınavının iptal edilmesidir. Sonrasında ise bizlere hiç danışılmadan hazırlanan ve içeriği sırtımızdaki yükü daha da artıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim çalışanlarının görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir.

“3600 EK GÖSTERGE VERİLMELİ”

Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim çalışanlarının alım gücünün ne kadar düştüğü de açıktır. Oysa insanlık onuruna yaraşır ücretler alarak çalışmak bir haktır ve ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim çalışanının mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi mümkün değildir. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve birinci dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir. Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir.

“EYLEMLERİMİZ ARTARAK SÜRECEK”

Öğrencilerimize öğretebileceğimiz en büyük değerlerden biri adalet iken eğitimin bu değerden yoksun hale gelmesi kabul edilemez. Mülakatın olduğu yerde liyakat olmaz. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır. Eğitim Anayasal bir hak iken ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır. Bu taleplerimizin yerine getirilmesi için, üretimden gelen gücümüzü kullanarak uyarı niteliğinde bir eyleme imza atıyor ve 2 Kasım’da 1 gün süreyle iş bırakıyoruz. Tüm eğitim sistemi ve dolayısıyla ülkenin geleceği için sıraladığımız bu haklı taleplerin cevap bulmaması halinde, eylemliliğimizi artırarak sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Fısıltı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1
Yukarı ↑